Bouwbeschrijving electro zwever “Kaulquappe – S”

6 meter – 13,2 kg

Enige jaren geleden kwam het idee bij me op om een grote electro zwever helemaal zelf te gaan bouwen. In een Duits modelbouwblad zag ik een indrukwekkende foto van een 6meter zwever, de Kaulquappe S. Van dit model kon je in Duitsland een tekening bestellen en dat heb ik dus gedaan. Toen kon het project beginnen!

 

Na de tekening te hebben ontvouwen en goed te hebben bestudeerd, heb ik op het voor- en bovenaanzicht van de romp hartlijnen uitgezet en deze opgedeeld in 45 delen. Hierdoor ontstonden diverse coördinaten die ik in de computer ingegeven heb. Door een speciaal hiervoor geschreven programma kon de printer de vormen van de romp uitprinten. Zo ontstonden er 45 ovale vormen, van klein naar groot en weer naar klein, die de ribben vormden van de “moederromp”. Deze ribben heb ik uitgezaagd (uit triplex) en daarna weer door de helft gezaagd. Toen door middel van blokjes, deze ribben tegen het uitgezaagde vooraanzicht van de romp geplaatst. We kregen nu een skelet van het voorste deel van de romp. Dit deel heb ik vol geschuimd met pur-schuim en na uitharding het teveel eraf gesneden. Deze ruwe delen heb ik in vormgemaakt met polyester en heel veel plamuur en schuurwerk! (zie foto 1)

image002

Foto 1 – Positieve maldelen van de romp

 

Het achterdeel van de “moederromp” heb ik eveneens uit tempex gegloeid en deze delen doormidden gegloeid. Toen deze delen op triplex gelijmd om stevigheid te verkrijgen zodat het afmallen van deze achterdelen kon beginnen. (zie foto 2)

Foto 2 – Positief en negatief maldeel van de staart

Foto 2 – Positief en negatief maldeel van de staart

Nadat het voorste deel van de “moederromp” ook goed was geschuurd, geplamuurd en gepolijst kon ik óók beginnen met het afmallen van deze delen. Al de mallen van de romp zijn nu klaar ! (zie foto 3)

Foto 3 – De gehele mal is klaar

Foto 3 – De gehele mal is klaar

Nu kon ik beginnen met het maken van de “echte “romp. Na de mallen goed te hebben voorzien van diverse lagen lossingwas kon er de eerste laag gel-coat in, gevolgd door de diverse lagen glasmat en epoxy. Na de vereiste uithardingsperiode kwam het spannende moment van het uit de mal halen van de romp! Het resultaat viel me niet tegen, de grote wel! Ik had nu wél 2 rompen! (zie foto 4)

Foto 4 – Het resultaat, een romp

Foto 4 – Het resultaat, een romp

Ik had nu even genoeg van de “rompbouw” (epoxy!) en ging aan de slag met de vleugels. De kernen heb ik van tempex gemaakt. Dus éérst de blokken tempex op maat gemaakt. (zie foto 5)

 

Foto 5 – De tempex vleugeldelen

Foto 5 – De tempex vleugeldelen

Daarna, met de uitgezaagde vleugelmallen, de vleugelkernen uit deze blokken tempex gegloeid! ( zie foto 6)

Foto 6 – De uitgegloeide vleugeldelen

Foto 6 – De uitgegloeide vleugeldelen

De pen, servokamers en bekabeling, zijn ingedekt met 2 mm balsa. De voorlijst is een massieve grenen lat die ik in profiel heb geschaafd en geschuurd. (kan een stootje hebben) Na de vleugels te hebben geschuurd heb ik de rolroeren en welfkleppen uit de vleugels gesneden, op maat gemaakt en aan de kopse zijde ingedekt. Op foto 7 kun je zien hoe de vleugel er nu in ruwbouwfase eruit ziet, met ingebouwde servo’s en bekabeling.

 

Foto 7 – Vleugel in ruwbouwfase

Foto 7 – Vleugel in ruwbouwfase

Nu moest er nog een stabilo en richtingsroer gemaakt worden. Beide werken óók uit tempex vervaardigt en met balsa ingedekt. Het resultaat hiervan is te zien op foto 8, gemonteerd op de romp.

Foto 8 – Stabilo en richtingsroer op de staart

Foto 8 – Stabilo en richtingsroer op de staart

Nu nog de remkleppen, die reeds ingebouwd waren, er nog uitsnijden. ( zie foto 9)

Foto 9 – De remklep in de vleugel

Foto 9 – De remklep in de vleugel

De remkleppen kunnen nu worden gespoten! De vleugels, stabilo en richtingsroer worden voorzien van een laagje witte folie. En dan zijn naam erop! Hoe de vleugels er dan uitzien laat foto 10 zien !

Foto 10 – Het eindresultaat van de vleugels

Foto 10 – Het eindresultaat van de vleugels

Er dan moet er nog een electro motor in! Gekozen werd voor een Plattenberg , type HP 355/ 45 Evolution. Met een vermogen van ca. 1200 Watt, bij 20 cellen. Het inbouwen van deze motor was een van de leukere klusjes. Het “project” begon nu namelijk op het einde te komen! De ingebouwde motor in ruwbouw romp, zie je op foto 11.

 

Foto 11 – Ingebouwde motor

Foto 11 – Ingebouwde motor

Dan wordt het weer tijd om wat aan de romp te gaan doen. Eerst wordt er in het midden van de romp een gat gemaakt voor het landingswiel. Gezien het grote gewicht van een intrekbaar landingsgestel heb ik gekozen voor een vast wiel. Dus moest er een wielkast in. Na de wielkast er te hebben in gelijmd ben ik begonnen met het afwerken van de romp. (zie foto 12)

 

Foto 12 - klaar voor de spuitplamuur

Foto 12 – klaar voor de spuitplamuur

Na nog eens schuren, plamuren en weer schuren moet er op een zeker moment besloten worden om de eerste laag spuitplamuur er te gaan op zetten. ( zie foto 13)

 

Foto 13 - romp in spuitplamuur.

Foto 13 – romp in spuitplamuur.

Als alles dan in de spuitplamuur staat begint het al echt iets te worden! Na een paar dagen wachten is de spuitplamuur goed uitgehard en kan ik beginnen met het (gelukkig!) laatste schuurwerk, het schuren van de spuitplamuur. Eerst korrel 400, dan korrel 600 -800 en dan nog één keer met korrel 1000!! De romp én beide (!) cockpits zijn spiegelglad en kunnen worden gespoten! Het resultaat van jaren bouwen moet nu écht zichtbaar worden. (zie foto 14)

Foto 14 - romp gespoten.

Foto 14 – romp gespoten.

Na alles te hebben ingebouwd en opwerking te hebben gecontroleerd werd de Kaulqappe S voor de eerste keer in “zijn nette pak “in elkaar gezet.. Compleet op de foto met remkleppen open, klaar voor de eerste start. Het resultaat zie je op foto 15

 

Foto 15 - Het eindresultaat.

Foto 15 – Het eindresultaat.

 

 

 

En dan de eerste start !! In één woord GEWELDIG! Een perfecte start, vlucht én landing !

 

 

 

Als extra nog een 3 tal detail foto’s ! ( foto 16 – 17 en 18 )

Foto 16– de ranke kop.

Foto 16– de ranke kop.

 

Foto 17 - Plettenberg HP 355/45 Evolution

Foto 17 – Plettenberg HP 355/45 Evolution

 

Foto 18 - Zomaar een kiekje.

Foto 18 – Zomaar een kiekje.