Bouwverslag Introduction F5J van Höllein

In dit bouwverslag vertel ik over mijn ervaringen tijdens de bouw van mijn eerste F5J zwever.

Het is al weer heel wat jaren geleden dat ik een balsa model heb gebouwd en wilde weer redelijk eenvoudig beginnen. Tegelijkertijd ben ik ook erg geïnteresseerd in de F5J modellen. Niet omdat ik er wedstrijden mee wil gaan vliegen maar omdat ik graag de thermiek opzoek en daar zijn deze modellen uitermate geschikt voor. Mijn oog was gevallen op de bubble dancer van Mark Drela. Maar toen ik me had verdiept in de tekeningen die te vinden zijn op internet en na het lezen van bouwverslagen had ik besloten dat dit nog iets te hoog gegrepen was. Inmiddels heeft Höllein een instap model voor F5J op de markt gebracht. De Introduction F5J, die enige gelijkenis vertoont met de Bubble Dancer. Ik had al veel gehoord over de mooie bouwdozen waarbij het bouwen lijkt op het spelen met Lego; alles past perfect in elkaar. Bij onze club vliegen ook al een paar modellen van Höllein, zoals bv de Climaxx, en heb ik de prachtige bouwwijze kunnen bewonderen.

De keuze was gemaakt.

Even wat technische gegevens:

Spanwijdte ca. 2866 mm
Lengte ca. 1433 mm
Gewicht vanaf 990 gr.
Vleugel oppervlak ca. 65 dm2
Vleugelbelasting ca. 15 g/dm2

Toen de bestelling was geplaatst kwam de FMT op de mat waar een artikel in stond over de bouw en eerste vluchten van de Introduction. Altijd handig…

Introduction bouwverslag 1

Compacte doos

Als je de doos opent valt direct de kwaliteit op van de laser gesneden onderdelen. Verder zijn alle benodigdheden aanwezig en netjes verpakt. Zelfs een motorblok is toegevoegd waarbij een uitsparing is gemaakt voor de bedrading van de motor.

Introduction bouwverslag 2

Inhoud van de bouwdoos

 

Introduction bouwverslag 3

Bouwhandleiding in kleur

De tekening is uitgevoerd in 4 kleuren en het bouwboekje is, tevens in kleur, erg duidelijk. Fouten maken tijdens de bouw is nagenoeg uitgesloten.

Introduction bouwverslag 4

Het stabilo en hoogteroer zijn klaar.

 

Vandaag een paar uurtjes gebouwd en zie hieronder welke vorderingen ik maakte. Het bouwen is leuk en gaat echt snel. En als het tijd is om te stoppen spreek je met jezelf af om nog één stap uit de bouwbeschrijving uit te voeren. En dan nog één en nog een. En voor je het weet is het laat.
Het stabilo kun je op twee manieren bouwen. Permanent bevestigd op de romp of afneembaar. Ik heb gekozen om het stabilo afneembaar maken zodat ik hem gemakkelijk kan vervoeren. De bouwbeschrijving beschrijft precies wat je in beide gevallen moet doen.

Introduction bouwverslag 5

Afneembaar stabilo

Een afneembaar stabilo voegt wel een paar gram gewicht toe aan de zwever maar zoals gezegd ga ik geen wedstrijden vliegen dus maak ik me niet zo druk om die paar grammetjes.

Introduction bouwverslag 6

Introduction bouwverslag 7

Letterlijk 10 min werk.

 

Romphelften

Romphelften

Bij het samenvoegen van de romphelften moet je goed opletten dat de romp nergens draait of tordeert. In onderstaande foto is te zien dat de neus, het middenstuk en de staart precies op de juiste plek zitten. Maar in het lange stuk van het midden naar achter zit een slinger.

Slingerende romp

Slingerende romp

Maar dat was gemakkelijk op te lossen door bij het beplanken even het geheel goed uit te richten.

Uitrichten van de romp

Uitrichten van de romp

Introduction bouwverslag 11

In het blok voor de motor zit een uitsparing voor de kabels.

Uitsparing voor de motorkabels

Uitsparing voor de motorkabels

De sluiting van het cockpitkapje kan op twee manieren worden uitgevoerd. Met een pennetje wat je schuift om te vergrendelen, of met twee magneetjes. Ik heb gekozen voor de strakke look van de magnetische sluiting. Het sleufje zal worden bedekt met folie.

Magneetsluiting voor toegangsluik

Magneetsluiting voor toegangsluik

 

Introduction bouwverslag 14

Dit is het resultaat na een paar uurtjes…

Resterende stappen voor de romp zijn het inbouwen van het motor spant (motor is nog niet binnen) en dan kan er geschuurd worden. Morgen beginnen aan de vleugel.

Vandaag heb ik het middenstuk van de vleugel gebouwd. Man wat werkt dat fijn zeg. Alles past precies.

Introduction bouwverslag 15

Alles past precies

Toevallig kwam vandaag ook de motor en servo’s binnen. En dus kon ik het motorspant gaan plaatsen.

Het plaatsen van het motorspant

Het plaatsen van het motorspant

Ik moet wel zeggen dat ik onder de indruk was van de manier waarop de motor en alle onderdelen zijn verpakt. Introduction bouwverslag 17Introduction bouwverslag 18

 

Dit is de elektronica die ik ga inbouwen.

Dit is de elektronica die ik ga inbouwen.

 

Het is belangrijk om ervoor zorgen dat de kabels die buiten de motor om lopen niet tegen de motor aan komen. Het is dus zaak dat je deze tegen de binnenkant van de romp vast zet.

Kabels goed wegwerken

Kabels goed wegwerken

Zo, even een paar dagen gas gegeven. De vleugels zijn klaar en als je dan alles even in elkaar steekt zie je ineens hoe groot het geheel gaat worden.

Introduction bouwverslag 20 Introduction bouwverslag 21 Introduction bouwverslag 22

De vleugeltips worden verbonden aan elkaar met een stuk voorgevormd epoxy. De V-stelling zit daar al in en moet met een schuurpapiertje worden bewerkt zodat ze precies in de koolstof hoofdliggers passen.

Niet te strak want dan kan de buis beschadigen.

De vleugeltips worden via een ingenieus systeem verbonden aan het middenstuk. Daarvoor wordt een doosje gemaakt met een messing buisje wat automatisch in de juiste hoek staat. Het messing buisje wordt gefixeerd met epoxy lijm. Aan de andere kant komt een zelfde doosje waar een stalen pen in wordt vastgelijmd.

Vleugelbevestiging met v-stelling

Vleugelbevestiging met v-stelling

Een richt staafje zorgt dat de vleugeldelen ten opzichte van elkaar niet kunnen bewegen. En een schroef/borgmechanisme houd de beide delen bij elkaar zonder dat je plakband hoeft te gebruiken. Eenvoudig doch effectief.

Compleet geassembleerde vleugel

Compleet geassembleerde vleugel

De laatste dagen ben ik druk bezig geweest met het afbouwen van de Introduction. Er gaat toch veel tijd in de afwerking zitten…

De vleugels zijn bekleed met rode licht gewicht folie en de romp met een metaal kleur folie.

Introduction bouwverslag 25 Introduction bouwverslag 26 Introduction bouwverslag 27

 

Ik heb wel wat problemen gehad met de manier waarop wordt voorgesteld om de flaps te laten scharnieren.

Na het foeliën bleek dat de flaps maar met moeite naar hun boven positie konden. Dit komt omdat ze aan de onderkant scharnieren en na het krimpen van de folie was deze wat korter geworden en dus strakker komen te staan. Later oprekken door weer te verwarmen heeft niet voldoende geholpen zodat ik heb besloten om de folie door te snijden en te werken met scharnierband.

Dit werkt perfect!

Later wil ik die scharnierband gaan vervangen door een siliconen scharnier.

Na het inbouwen van de elektronica bleek dat de controller met 2Amp BEC toch te zwak is voor 4 servo’s. Soms, bij het opstarten schoot het hele zaakje op tilt. En als ik bv de servo’s van de flaps later aansloot dan de rest ging het wel goed. Maar ook wanneer ik de flaps wat weerstand bood bij het bewegen ging het weer mis. Die heb ik dus vervangen door een YEP controller met 5Amp BEC. Dit werkt feilloos.

 

Dit is dan het resultaat

Dit is dan het resultaat

En hij heeft ook al de eerste vluchten gemaakt.

Ik moet nog wegen maar het zal rond de 900 á 1000 gram uitkomen.

Ook heb ik een vario toegevoegd zodat ik kan horen wat hij doet in de thermiek en kan ik er leuke dingen mee doen op mijn zender. Zo heb ik een programma gemaakt wat een timer start op het moment dat ik de motor uitzet en de zwever hoger dan 30 meter vliegt. Mijn zender geeft ook een alarm signaal wanneer ik de 300 meter passeer (we mogen niet meer hoger tegenwoordig).

 

Kijk naar deze video voor de eerste vluchten.

 

Allemaal bedankt voor het lezen. Dit was mijn eerste bouwverslag.

Ik heb genoten van het bouwen en het schrijven van dit verslag. Er zullen er meer volgen.

 

Als toegift nog wat mooie foto’s

 

4 gedachten over “Bouwverslag Introduction F5J van Höllein

  1. Hoi, ik ben ook geïnteresseerd in dit model ofwel de ‘F5J Inside’ van dezelfde makelij, maar wat heb je moeten betalen om dit model in Nederland (voor mij België) toegestuurd te krijgen? De prijs van het toestel zelf lijkt me zeer scherp!

    • Hallo Kris,

      Die kan ik je zeker aanbevelen! Ik heb hem ook naar België laten sturen en was daarvoor EUR 9,90 kwijt.

      Alvast veel plezier gewenst en als hij klaar is ben je van harte welkom om bij ons op veld van EMVC Nieuwkerk (wat tegen de Belgische grens ligt) te komen gastvliegen.

      Pieter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.