Modelvliegevenement Funrise Cup 2018 – zondag 26 augustus in Goirle

26 augustus Modelvliegevenement Aalsedijk Goirle

Op zondagmiddag 26 augustus organiseert Elektromodelvliegclub “Nieuwkerk” te Goirle haar jaarlijks terugkerende modelvliegevenement “Funrise Cup 2018”. Het evenement vindt plaats op het eigen modelvliegveld “Mini-Airport Nieuwkerk” aan de Aalsedijk.

Bij slechte weersomstandigheden wordt het evenement verschoven naar zondagmiddag 2 september.

Tijdens het vijf uur durende programma worden toeschouwers getrakteerd op een gevarieerd aanbod aan demonstraties en behendigheidswedstrijden met modelzweefvliegtuigen.

Hoofdevenement van de dag is de strijd om de “Funrise Cup” wisseltrofee, waarin de kundigheid van de piloot centraal staat. In 3 manches wordt de behendigheid van iedere deelnemer op de proef gesteld. Vooral de lastige onderdelen ‘limbovliegen’ (onder een lint door) en ‘paaltjevliegen’ (een tempex paaltje kapot vliegen) bieden een spannend schouwspel.

Tussen de 2e en de 3e manche kunnen de toeschouwers genieten van een variatie aan spectaculaire demonstraties, gegeven door ervaren modelvliegers met zeer uiteenlopende modellen. Te denken valt aan elektrozwevers tot een spanwijdte van 4 meter, zwevers zónder aandrijving die worden gestart met een lier,  schaalmodellen, bestuurbare parachutes en (bij gunstig weer) ultralichte indoormodellen. Verder worden op het vliegveld diverse modellen tentoongesteld. Tijdens de demonstraties krijgt het publiek tekst en uitleg over de specificaties van het model en de verrichtingen die worden voorgeschoteld.

Modelzweefvliegen: nét even anders

Was hij vroeger nog aangewezen op een lier of een lang elastiek, tegenwoordig kan de modelzweefvlieger veelal gebruik maken van een hulpmotor. Die brengt de kist in korte tijd omhoog, maar wordt liefst zo snel mogelijk weer uitgezet: daarna begint het échte zweefvliegen. Rekening houdend met wind, wolkenformaties en het gedrag van vogels is het de kunst om thermiek te zoeken. Gebruik makend van natuurlijke elementen probeert de piloot zijn kist zo lang mogelijk in de lucht te houden. Bij gunstige weersomstandigheden kan de piloot als hij dat wil zijn vliegtuig wel meer dan 1 uur in de lucht houden zonder gebruik te maken van de hulpmotor.

Te véél thermiek wil overigens ook nog wel eens voorkomen. In een sterke thermiekbel wordt de kist met 10 tot 20 meter per seconde omhoog ‘gezogen’, tot er niet meer dan een stipje van te zien is! Het vereist in zo’n geval de nodige stuurmanskunst om de kist weer heelhuids op lagere hoogte te krijgen. En vervolgens natuurlijk weer op zoek naar een nieuwe stijgwind.

Elektromodelvliegclub “Nieuwkerk”

EMVC “Nieuwkerk” ontstond in 1993 uit een handjevol enthousiaste modelvliegers. De vereniging groeide gestaag. Het ledenaantal schommelt de laatste jaren rond de 20.

Het enthousiasme en de betrokkenheid van de leden zijn kenmerkend voor EMVC “Nieuwkerk”. Op de vaste wekelijkse vliegdagen is het doorgaans een drukte van belang en bij evenementen is letterlijk iédereen actief aanwezig. In 1998 kocht de club een eigen veld. Wat in eerste instantie niet meer dan een stuk weiland was, werd in 2003 grondig gerenoveerd. Het veld werd afgegraven, geëgaliseerd en voorzien van een nieuwe grasmat. Daarnaast werden voorzieningen aangebracht om tijdens evenementen de veiligheid van de toeschouwers te kunnen waarborgen.

De leden onderhouden het veld zelf. Er wordt iedere week gemaaid om het veld mooi strak te houden. En tweemaal per jaar krijgt het veld een grondige onderhoudsbeurt. Dan wordt er volop gesnoeid, gemest en onkruid gewied.

Op 24 september 2017 vierde EMVC “Nieuwkerk” haar 25-jarig jubileum met een geweldig modelvliegspektakel.

Funrise Cup: ontstaan van een traditie

De allereerste Funrise Cup werd georganiseerd in 1996. Het werd een groot succes. Sindsdien trekt het evenement steeds meer deelnemers uit binnen- en buitenland en het aantal bezoekers wordt met het jaar groter. Inmiddels staat de Funrise Cup bij EMVC “Nieuwkerk” ieder jaar weer garant voor een middag gezelligheid, sportiviteit en voorál veel kijkplezier voor jong en oud. Voor liefhebbers van de modelvliegsport -en voor wie hier graag eens mee wil kennismaken- een belevenis die je zéker zult willen meemaken.

De vliegmiddag start op zondag 26 augustus om 12.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking van de wedstrijd. De modelvliegdemonstraties zijn gepland van 14.00–16.00 u

DE TOEGANG IS GRATIS.

Routebeschrijving

Ons veld ligt aan de Aalsedijk (Nieuwkerk) te Goirle. De routebeschrijving is als volgt:

  • Vanuit het noorden: Neem vanaf de A58 (Eindhoven-Breda) ter hoogte van Tilburg afrit 11 (Goirle). Neem bovenaan de afrit de N283 richting Poppel (B). Ga na 6 km bij de rotonde rechtsaf de onverharde weg in (Nieuwkerksbaantje). Volg vanaf hier de bordjes (zie onder).
  • Vanuit het zuiden: Neem vanuit Poppel de N12 richting Tilburg. Sla 1,5 km voorbij de grens bij de rotonde linksaf de onverharde weg in (Nieuwkerksbaantje). Volg vanaf hier de bordjes (zie onder).

Het laatste deel van de route naar ons veld is aangegeven met deze bordjes:

Een gedachte over “Modelvliegevenement Funrise Cup 2018 – zondag 26 augustus in Goirle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.